Saturday, March 25, 2006

Londra taksilerinde haremlik selamlik uygulamasi!



Londra’da sadece kadinlarin kullanabilecegi pembe taksi uygulamasi baslatildi. Bu yontem bayanlarin tacizden kurtulmalari acisindan gelistirildi.. 25 Subat’ta ulke genelinde hizmete giren, koltuklari ve ic dizayni ile soforlerin kiyafetine kadar pembe olan taksiler, bayan soforler tarafindan kullanilmakta..Gece disarida bulunmak zorunda olan bayanlar hem aileleri tarafindan merak edilmekte hemde lisanssiz minicab soforleri tartafindan tacize ugramaktan sikayetciydi..Sadece bayanlarin ve 12 yasina kadar olan erkek cocuklarin binebildigi taksiler buyuk ilgi goruyor..

Kizlarinin eve donusunu dusunen ve endise eden bir baba tarafindan ortaya atilan bu fikir ingiliz polisi tarafindan da destekleniyor..Boylelikle gec saatte evine ulasmaya calisan bayanlar guvenli soforler ile evlerine huzur icerisinde gidiyor..Guvenli ulasim disinda hirsizlik olaylarini da onlemek icin yol ucreti musterinin banka hesabindan odeniyor..Bu sekilde bayanlar ustlerinde nakit para tasimak zorunda kalmiyor..


Yapilan anketlerin cogunda kadinlar, bayan sofor ile kendilerini cok daha rahat, mutlu ve guvende hissettiklerini soylediler..

Londra belediye baskani Ken Livingstone bu uygulamayi desteklemekle birlikte daha cok bayanin hizmet sunmasi icin cagrida bulundu..

3-5 sene once yasadigim semtte cokca Yahudi (ortodox) bayan bulunmasindan dolayi minicab soforlugu yapmak istemistim..Yahudilerin yogun oldugu bolgede ozellikle cok ilgi toplar diye dusunmustum..Hatta “ladybird minicab” isimli bir kart bastirir yahudi ve diger irklardan bayanlara hizmet sunabilirim diye aklimdan gecirmis ancak uygulama firsati bulamamistim..Her ne kadar kendi ozel arabami kullansamda Londra’nin merkezine araba ile gidemedigim icin (park sorunu)program vs oldugunda, eve donusu dusunerek gitmekten vazgectigim oluyordu..Simdi icim rahat her programa katilabilirim ;-)

Ingilizler aklini kullanarak aslinda farkinda olmadan islami yasantinin bir ozelligini uyguluyor...Ulkemizde ayni metod uygulansa tepkiler hangi yonde olurdu acaba ?

London Transport sitesinde (pink ladies)pembe bayan soforler ile ilgili haberi okumak icin tiklayin

10 comments:

life said...

:)napsınlar garibanlar millet olarak ahlaksız olunca çareyi böyle arıyorlar.Umarın işler.Ama bu sefer trafikte sıkıştırılırlar:)

cenkunal said...

Londra'da laiklik elden gitmiş demek.
:-)
Yoksa gerçek laiklik bu mu?

Bâd-ı Sabâ said...

yerinde bir uygulama, biz de yapalım; özellikle büyük şehir belediyelerinde...

bir dönem Konya'da belediye otobüsleri arka arkaya iki tane gidiyormuş, öndeki baylar için arkada ki de bayanlar için :-/

(yanlışsam doğrusunu söyleyin)

Bâd-ı Sabâ said...

Düzeltme !

"arkada ki de" ifadesinde, "ki" bitişik yazılır!

Anonymous said...

jazak-allah :)

Editör said...

Yapilan anketlerin cogunda kadinlar, bayan sofor ile kendilerini cok daha rahat, mutlu ve guvende hissettiklerini soylediler..LADY BIRD

otomobiller pembe olunca daha cok dikkat cekmezler mi ?

Allaaaah ileri de pembe bir otomobil var hemen gidip taciz edeyim !

ladybird said...

sehnaz,
haklisin ama tedbiri elden birakmamali..

ladybird said...

cenk bey,
yoksa, yoksa, ingilizler gerici mi oldu?! yobaz, irticaci ingilizler n'olcak!

ladybird said...

kazim mizrak efendi,

konya'da boyle bir uygulama oldugunu duymustum sanirim, siz de yapin tabi..halk otobuslerinde gece gec saati disarida kalan bayanlarin baslarina gelenleri duyuyor, okuyoruz..istanbul'da toplu tasitlari bile guvenilir bulmuyorum..

ladybird said...

hasanali ;-)