Tuesday, March 07, 2006

Gorucu Usulu Evlilik..

Eskiden cesme basinda oglan kizi gorur, begenir, kiz ile hic konusmadan ailesine soyler ve kiz istenirdi..Kiza baktiginda aklinda evlilik dusuncesi olurdu..

Simdi oyle mi ? kizlar konusuyor, konusuyor flort ediyor ama oglanin niyeti belli olmuyor..Insan ne kadar biliyorum desede bi evlilik yasamadan buyukler kadar tecrubeli olamiyor, dolayisiyla hata yapma olasiligi cogaliyor...

Gorucu usulu gunumuzde biraz yanlis anlasiliyor..Kiz ile erkek elbette gorusecek konusak ama helal dairesi icerisinde..flort ederek degil...

Anne-baba veyahut akraba, yakinlarinin taniyip, gorup begendigi birini oglana tavsiye edip gosterip onun nami hesabina karar vererek izdivac yapilmasina gorucu usulu deniyor.

Eski tarihlerde kizda oglanda birbirini nerdeyse hic gormez aile adina uygun goruldugu icin dugun gecesi karsilastiklarina razi olurlarmis. Annem babam bu sekilde evlenmis, biri 16 digeri 17 yasinda iken..

Gunumuzde ise biri vesile oluyor, kiz ve oglan tanisip gorusuyor ve bunun adina gorucu usulu diyoruz..Bazi ailelerde oglan birisini begenip "bununla evlenmek istiyorum" deme hakkina bile sahip degil..

Bilindigi gibi yapilan bir cok anket ve arastirmada gorucu usulu evliliklerin daha uzun omurlu oldugu ispat edilmistir..Bati'da yapilan, gorucu usulu evlilik ile ilgili arastirma sonuclari uzmanlarin aciklamasina gore olumlu yondedir..

9 comments:

Narcis said...

ben sadece akraba evliliklerine karsiyim..İnsanlarin bu evlilikleri sonucu dogan sakat,hasta minicik cocuklarin bu dunyada yasamasi ne kadar zor..cok uzuluyorum buna.herkes gulup neseyle kosup oynarken o ya bedensel ozurlu,ya beyin ozurlu yasamak zorunda kalicak..Oturdugum semtin icinde bedensel ozurluler icin bir okul acildi..anneler babalar hergun cocuklarini getirip goturuyorlar.Onlarda sahip olduklari cocuklarinin saglikli olmasini istemezmi? ne kadar zor..o cocuk anne babaya birsey oludugunda hayatina nasil devam edicek?bagimli olarak yasamak zorunda..her iki taraf icinde cok zorlayici bir yasam bu..

ladybird said...

Cocugun sakat olma riski normal evliliklerde mevcut ama akraba evliliginde daha fazla gorulmekte..Bunun icin akraba evliliklerinde kan uyusmazliginin onceden tesbit edilmesi sihhi acidan gerekli tedbirin alinmasi faydali olacaktir..

Kimse cocugunun sakat olmasini istemez elbette..Londra’da 2,5 ve 5 aylik hamile bayanlar ultrasona giriyor..cocugunun sakat oldugu tesbit edildiginde hangi anne 5 aylik cocugunu aldirmayi goze alabilir ?

Cok yakin arkadaslarima gobek suyundan test yapildi..Bebegin sakat olacagi soylendi, arkadaslarim gunlerce agladi bunaldi ama aldirmayi goze alamadilar..Sonuc olarak hic birinin cocugu sakat dogmadi..

Bilincli ve tedbirli olmak sart..

ladybird said...

evet cunku fazla beklentin olmuyor..severek evlendiginde beklentiler fazla oluyor..karsilanmadiginda ise husran..

Anonymous said...

gorucu usulu sükrü, diyer usul ise sabri simgeliyor gibi... sükür daha fiziki, sabir ize duygusal bir seydir...yani gorucu usulu sanki daha maddi, diyeri manevi gibi... maneviyati korumak maddiyati korumaktan zordur...

emircan said...

Peygamber Efendimiz bir kadınla dört şey için nikah yapılır"dini,güzelliği,asaleti ve zengiliği,ama siz dindar olanı seçin"buyurmuşlardır.Ölçü bu olduktan sonra problem olmaz sanırım.Küfuv yani denk olmasına da dikkat etmek gerek.

Anonymous said...

benim anneannem ve babannem dedelerimle severek evlenmişler.dedem gencecik yaşında göçüp gitmiş bu dünyadan ve ardından onu aşkla anan torunlarına o aşkı anlatan günü gelince sevdiğine kavuşmanın hasreti ile yanan tertemiz bir Türk köylü kadınını bırakmış.anneannem hiç okumamış cahil tabir edilen bir kadındı ama sevginin aşkın kudretini bilen çağımızdaki okumuş cahillerden daha bir bilgiliydi.tabiiki eşini bulmak için çevre gerek.birileri aracı olur iki insan görüşür, tanışır kendince çeşitli nedenlerden dolayı evlenir yada ayrılır.yada kendisi girdiği çevrede tanışır, hoşlanır flört eder evlenir yada ayrılır.araştırmalara bakarsak çok şey söylüyor ama aslında tek taraflı ve ayrıntıdan uzak olduğu içinde azşey söylüyor.boşanma bambaşka birşeydir. Boşanmak için spekçok sebep olabilir bu sebepleri sadece görücü usulü ile flörte odaklarsak hata yaparız hayatada hatalı bir bakışla bakarız. kadının ekonomik özgürlüğü arttıkça çekmek zorunda kalmadığı bir gerçektir.Kadın ekonomik açıdan birilerine muhtaç olmadığı sürece dayağı,aşağılanmayı,ikinci üçüncü kumayı çekmeside azalıyor.tabii bu da sadece sebeplerden sadece biri..

ladybird said...

Dedene Alah rahmet etsin..
ne mutlu anneannen ve babaannen boyle bir aski yasamis, yasatmis, anlatmislar ancak bu zamanda boyle asklar kalmadi ne yazik ki..Bu da bir gercek..

Bâd-ı Sabâ said...

....kul aşkına inanmıyorum, yok öyle bişey.

İnanıp inanammak da değil meselem; olmayan bir şeyin olmadığı bilinir, ben de aşk yoktur heves vardır diyorum.

Hormonların macerasına kalkıp aşk demek, ancak gerçeklerin farkındalığı içersinde olmayanlardır; onları toz pembe hayallerinden uyandırmayayım da rahat etsinler...

Doğruya Doğru,
Kâzım Mızrak

Bâd-ı Sabâ said...

"İnanıp inanammak" ifadesi,
"İnanıp inanmamak" şeklinde
düzeltilmiştir.