Saturday, March 11, 2006

Haydi Orgu Ormeye ;-)



Ingiliz ilk okullarinda cocuklarin orgu ormeyi ogrenmesi icin kurulmus klupler var. 9,5 yasinda ki oglum 1 aydir carsamba aksamlari okul sonrasi 1 saat orgu klubune katiliyor..Eve geldiginde sislerini eline aliyor guzel guzel atkisini oruyor ;-) Herhangi bir Turk erkegi oglumu orerken gorse, hevesini kirici bir yorum yapar eminim..

Romatizmal hastaliklari ve psikolojik rahatsizliklari olanlara orgu ormeleri tavsiye ediliyor..3 ay kadar once orgu/nakis fuari vardi burada. Stand kiralayip tahta ve rengarenk cici cici sisler sattik..Cok talep vardi.. Ingilizlerin bu kadar orguye merakli oldugunu bilmezdim..Ingiltere'nin heryerinden ziyaretci gelmisti. 4 gunluk fuar dolu dolu gecti...Cok eneteresandir ki ingiliz bayanlari biz turk hatunlari kadar tecrubeli degiller bu konuda..Bizler genelde kac numara sis hangi orguye ve modele gider asagi yukari biliriz..

Ingiliz bayanlar once model satin aliyor..modele gore iplik, en son olarak ellerinde ki model kagidina bakarak sis aliyor..eger sis yarim numara kucukse almaktan vazgeciyorlar..tabi pratik zekali bir turk oldugum icin, ceyrek-yarim numaranin cok fazla fark etmedigini onlara anlatarak ikna edip (psikolojik baski uygulayarak) zorla satiyordum :)

Genelde sal turu seyler ordukleri icin fark etmez sis numarasi ama onlar kuralci olduklarindan herseyi kuralina uygun yapmaya, kagit uzerinde yazildigi gibi uygulamaya calisan bir millet..bu davranislarina da sasirmamak lazim..

Orgu ormenin boyle cici seyler ortaya cikarmasi disinda bir cok faydasi var. Yetiskenlerde stresi azaltiyor, tansiyonu dusuruyor. Cocuklarda ise zihinlerinin ve el becerilerinin gelismesinde onemli rol oynuyor...Bazi insanlarda romatizmaya da iyi geliyor. Ozellikle tahta sisler kullanildiginda surekli bir tekrarlama ve ilmik atma nedeni ile agrinin azaldigi goruluyor..

Duyguduma gore ic anadolu bolgesinde bazi yorelerde erkekler kisin soba basinda corap oruyorlarmis.. Bence orgu ormek sadece kadinlarin yapmasi gereken bir is olarak gorulmemeli..Erkeklerde en azindan sagliklari icin gizli saklida olsa orgu ormeye baslayabilirler ;-)))

7 comments:

cenkunal said...

Hiç olmaz.

cenkunal said...

Öyle gibi...

Editör said...

pööhhh !

yani benim gibi birisinin örgü örebilecegini düsünebiliyor musunuz :)

yanlıs baslık ! hadi bayanlar örgüye falan olması lazımdı...

bizi karıstırmayıp siz kendi aranızda altın günlerinde alın şişleri ve kartopu örgü yünlerini ( yahu yün ismi yazdık ama beni de bu işlerden anlıyor sınıfına sokmasınlar sakın ) kendinizce eglenin bizi ne isin icine cekiyorsunuz yahu !

Ebrûlî said...

türk erkekleri ve örgü ???
;-)

ladybird said...

burada ki yorumlara soyleyecek cok sozum var ama susmayi tercih ediyorum ;) yoksa sonu kotu olabilir:P
ebruli sana online sis satabilirim, kac numara, ne renk istersin ?;-)

Ebrûlî said...

mevcut şişleri bir faaliyete geçireyim de sonra yenilerini isterim senden :-)

Anonymous said...

tv deki birtakım programlardagördüğüm kadarıyla anadolunun muhtelif yerlerinde bu örgü işini beylerde yapmakta özellikle 65 ve üstü dedelerim çok güzel çorap örmekte...

bana gelince, benden uzak olsun yeter...evli bile değilim ama annem daha doğmamış çocuğuma şimdiden bişiler örmeye başladı eee nede olsa anadolu kadını boş duramıyokii