Saturday, March 04, 2006

Ilim kurtulur, Mantik ölür !



Ilim, sonsuz sermayesi icinde daima kendini yenileyen ve yasayan bir varliktir. Ve tumuyle ilahi bir kuvvetin yansimasidir. Mantik ise, zamanin belli bir diliminde gelismis, ilim seviyesine dayanarak dar pencerelerden yargi cikatma tarzidir.

“Mantik belli bir noktaya devamli bakan gozlerin yorgunlugunu ve sasiligini ifade eder..Ilim ise, daim tazelenen, yenilenen, tekligi seyreden bir guzeligin ifadesidir.”

Onk. Dr. Haluk Nurbaki

7 comments:

Bâd-ı Sabâ said...

Mantıklı olmayan insan bir uçurumdan aşağı atınca kendisini kağıt gibi yere yapışmayacağını düşünür, veya kaynar kazana elini daldırdığınada elinin yanmayacağını, veya 100Km/Sa hızla giden bir otomobil ile duvara çarpdığında yamulmayacağını...

Bâd-ı Sabâ said...

"daldırdığınada" ifadesi,
"daldırdığında" şeklinde
düzeltilmiştir.

ladybird said...

Ayet soyle diyor; Ey mahpus arkadaslarim! Biriniz efendinize sarap sunacak, digeri asilacak ve kuslar basindan yiyecektir.Sordugunuz is iste boyle kesinlesmistir..

Ilim yenilendikce; mantigin icine dustugu bunalimi, degisen bilgilerin mantigi perisan ettigini dile getiriyor yazi..

Ayet-i kerime'nin yorumu post ettigim yazi. aciklamada ilmin kurtulacagini, o cagin mantiginin da olecegini ifade ediyor..Gerceklere ciddi bir yaklasim tarzini hatirlatmakta..

Bâd-ı Sabâ said...

....mantıksal veri, gerçek olduğuna inandığımız bir yanılsamadır :-/

Akıl Oyunları,
Kâzım Mızrak

ladybird said...

sadece aklin yolu hakikate ulastirir mi ?

Bâd-ı Sabâ said...

...ne demek istediğinizi anlamadım :-/

***

Mantığın yanılsama olmasının sebebi:

Soğuk sudan sıcak suya elini daldıran bir kimse, ilk başta sıcak suyu ılıkmış gibi hisseder!

Sıcak sudan soğuk suya elini daldıran kimse, ilk başta soğuk suyu ılıkmış gibi hisseder!

***

Beş duyu organı sınırlı ve ölçülü olarak vazifelerini yerine getirmektedirler.

Yukarıda bahsettiğim örnek yaşantımızın her alanınında hakimdir.

Dünyada 60 Kg gelen bir kimse, ayda 10Kg gelir. Ayın yerçekimi dünyaya nazaran azdır, bu sebeple yürürken astronotlar havada uçuyor gibi yürürler.

Mantık yürütmek de böyle bişey, insan mantığına güvenmemelir, derim.

***

İlk yorumu niye yazdım peki, hani orada mantığı savunuyorum ya?

- İnsan dengesiz olunca böyle oluyo......

Akıl Oyunları
Kâzım Mızrak

ladybird said...

Beş duyu organı sınırlı ve ölçülü olarak vazifelerini yerine getirmektedirler... demissiniz..

Yeryuzunde varliklarini apacik gordugumuz bir cok sey vardir, akil varligi gorur ancak mahiyetini kavrayamaz..Akil ve mantik ile anlasilmayacak konulari anlamak icin ugrasmak ahmaklikdir cunku akil sinirlidir..sizin de dediginiz uzere 5 duyumuzun sinirli algilama sahasi oldugu gibi..

Insan kendini yaratanin kudsi mahiyetini akil yolu ile anlamaktan caizdir..Islamda da aklin kabul etmedigi aciklayamadigi derin mevzular vardir cunku islam akil mantik dini degil itikad dinidir.. Ornegin; Allah’in cemalini hayal edemeyiz, nasil var oldugu hakkinda fikir yurutemeyiz.. Yani kayitsiz sartiz iman ederiz..

Efendimiz s.a.v’in sekal kamer deyip ayi ortadan yarmasini akil yolu ile izah edebilir mi insan ? Ancak Allah’in lutfu ile gerceklestigini bilir ve inaniriz..

Akil bilim ve arastirmlar icin onemli bir alet ama dini konularda mantik yurutmektense akla dusen gorev nakle tabi olmaktir.. Artan ilim ile maneviyatimiz kuvvetlenir.. Aklimizi nurlandirabilirsek belki o zaman gorur ve kalp ile sezeriz..