Sunday, March 05, 2006

...

Insan butun bir yil sustu mu, gevezeligi unutur ama, konusmayi ogrenir.

~Nietzsche~

12 comments:

ladybird said...

soz agizdan cikana kadar bizim esirimiz, ciktiktan sonra ise biz onun esiri oluruz..

insan butun yil nasil susar? konusmayi 1 yil susarak nasil ogreniriz ? 1 yil yeterlimidir ? belki de bir omur alir ogrenmek..insanin once kendisini tanimasi gerekmez mi? insanin ici dunya zaten, kendini tanimasi da bir omur surmez mi? nerede, kime karsi, nasil ve neden susmali ?

Narcis said...

bazen 10 yil susanlarda var..ben bunu insani dogama karsi bir ceza olarak goruyorum.İnsan kendi iradesini ceza,zorunluluklar ile egitmemeli..sessizlik cok guzel ama bir yil yada 3 yil hatta 10 yil cildirtir insani..budist yogiler cinsellik,sessizlik ve beyini tahrip etmeyi (baslarinini uzerinde saatlerce durarak beyne kan gitmesini saglayarak) aydinlanma yolunda bir egitim olarak kabul eder..sessiz kalarak baskalarinin konusmalari dinlersin,dinledikce de ne kadar bos ve sacma konusmalarin oldugunu farkettikce daha az ve oz konusmaya baslarsin demek istedi heralde Nche..o belkide konusmamistir sadece yazmistir.Konusucak kimi vardiki?

ladybird said...

Belki de...

Bulbulun cektigi dili belasidir..Atasozlerimiz dusunerek konusmayi tavsiye ediyor..Dogru mantikli ve cozum getiren sozler tartisilmaz..bir de adam olana bir soz yeter..Karsinda ki, durust, anlayisli ve iyi ahlakli ise bir defa ikaz edersin..Tekrarlatiyorsa o kisinin aklindan, ahlakindan yahut kisilik yonunden eksikligi oldugu sonucuna varirim..Bir konuda anlayissizlik gosteren kisinin art niyetli oldugunu dusunmeden gecemiyorum..Neden boyle bir kisiye tekrar tekrar cene yorayim?

Konusmak insanogluna bagislanan en guzel nitmetlerden biridir ancak bir cok insanin basaramadigi bir meziyettir..Madem boyle guzel bir nimete sahibiz dusunerek, yerinde, mantikli gereksiz konusmamak icin once cevremizde fazla soz tuketimine sebebiyet olacak insanlari elememiz gerekir..

Sozun en guzeli az ve oz olanidir..

ladybird said...

tahin surekli hiperaktif oldugumu soyler..hizli dusunur, hizli konusur, hizli harekete gecerim..fazla konusmami kontrol altina almaya calistigim zamanlar beni gorenler "hastamisin" diye soruyorlar..

konudan konuya atlama, karsimdakini yorma da kotu ozelliklerimden biri..karsimda ki benim anlattigimi duymak istiyor mu acaba ? belki saygi duydugu icin dinliyordur, icinden ne bos insan diye geciriyordur..bilemeyiz ama az konusmayi basardigim gun daha mutlu olacagim kesin..

tahin; "sen bos konusan biri degilsin" diyor ama herseyin fazlasinin zarar oldugunu dusununce arada susmam gerektigine inaniyorum..hayatimizda kural haline getirmemiz gereken 3 sey; az yemek, az uyumak, az konusmak..midenin ucte birini yemek, ucte birini su, ucte birini de nefes icin ayirmak..

Narcis said...

soylemek istediklerin varsa neden konusmayasin? eger cok konustugunu dusunuyorsan ve susumaliyim dersen buda bir kisitlama olmazmi? soyleyeceklerin kendi kendine azalmali..bir adna sessizlesirsen neden? ne oldu sana derler.Olgun birine sacma bir soru sordugunda yuzune bakar be gulumser..gozlerinden cevabini bildigini ama soylemeye gerek duymadigini anlarsin..ona baktiginda sordugun sorunun ne gereksiz oldugunu,aslinda cevabinida onun bakislarindan anlarsin.sessizlik budur..sana bakar ve seninle konusur,ama sen onun azindan bir tek kelime duymazsin.Simdi soylecek sozlerimiz varsa neden soylemeyelim..kekeleyen bir arkadasim vardi o birsey anlatirken kelimenin basindaki harfe takilir kalirdi..konusmasini hizlandirmak icin her takildigi harfi tekrarlardim.benle konusmamaya basladi..onu dinlemekden sıkıldıgımı dusundu.ama bunu istemeden yapiyordum ona yardim etmek icin, cok zorlaniyordu ve bende o onu ittiriyordum.benim onunla dalga gectigimi dusundugunu hissettim..bazen biriyle konusurken bir soru sprarsin sadece ona cevap bekliyorsundur ama o cevabi vermez konunun en basindan baslar..anlatimi saatler surer..ben sorunun cevabini almamisimdir ve hala dinlemedeyimdir.konusmasinin bitimine yakin bekledigim cevabi verir.bu bir saatlik konusmayi ben cope attim oysaki..dinleyici gozuktum ama dinlemedim.

ladybird said...

soylemek istediklerin varsa neden susasin demissin..iste ben de bu yuzden susamiyorum sanirim..huzmumu mutlulugumu, heyecanimi surekli yakin buldugum insanlar ile paylasmak istiyorum..dersten cikiyorum eve geliyorum..her zaman telde konustugum arkadaslarima ogrendigim ilginc konulari aktariyorum..ancak aktardigimda hafizamda yer ediyor..ogrendiklerimi kendi icimde saklamak istemiyorum..Sacma ve bos konusmadiktan sonra susmak gerekmiyor..dilin ayarini bulmak gerekiyor sadece..iletisimde dikkat edilmesi gereken diger onemli husus; konusan kisi sozunu bitirdikten sonra bir kac saniye bekleyip (pause olup) oyle soze baslamaktir, ama nerde ben de o bir kac saniye bekleyecek sabir ? karsimda ki sustugu an atlamam gerekiyor lafa...

bebek ile anne arasinda duygusal bag hamilelik ve 0-3 yas arasinda kuruluyor..Bu konuyu ilerleyen gunlerde isliycem..Benim cok ilgimi cekiyor..bir cogumuz bu duygusal bagin ileriki donemde hayati hangi yonde etkilediginin farkinda degil..bununla ve konu ile ilgili olarak; bebekleri ile konusan annelerin cocuklari daha cabuk konusmaya baslar,zekasi daha hizli gelisir, beyinlerinde daha fazla kelime hazinesi olusur..ayrica bunu gerceklestirebilen annelerin cocuklari ileriki hayatlarinda saglikli iletisim kurduklari ispat edilmistir..bu cocuklar kendilerini daha iyi ifade eder..

bu ornekten anladigimiz susmanin aksine konusmanin insan yasaminda ki onemi!

Narcis said...

konusmak toplumla iletisim kurmak susmak ve sessizlik kendinle iletisime gecmek diye biliyorum..konusursan sosyal olursun ve insalarla bag kurarsin susarsan icindeki sessizlik seni kendine goturur.Kulaklarini ellerinle tika ve sessizligi dinle..aslinda sesin nagatifi sessizlik..filmlerin nasil negatifi varsa sessin de var.kendinde duyacagin sessizlikde sesin negatifi..

ladybird said...

evet dogru..

Her sessizligin bir anlami var..bazen susarak bir seyler soyler insan..susarak anlatilmak istenen sozlerden daha etkili olabilir..ikili iliskilerde sessiz kalmak karsindaki insani psikolojik olarak cokertir.en keskin eylemden daha delici, kirici olabilir..

ladybird said...

"silence is the perfectest herald of joy" demis Shakespeare

"sessizlik sevincin en iyi habercisidir"

Anonymous said...

fırtınalı bir günde tüy kadar hafif olmaktır yalnızlık...
o fırtınada savrulmamak adına çabalamaktır.
hiç bir sebep yokkenhatırladığın bir ayrıntıya ağlamaktır
fırat olup taşmaktır...
günün ışığına saklanıp gecenin karanlığında ortada kalmaktır.
bir yıldız gibi...
tutulan bir dilek uğruna kendini gökyüzünden aşağı bırakmaktır.
ruhen hayatı bırakıp ölüme sarılmaktır
bir okadarda ölümden korkmaktır...
bir yudum sigarayla bin hayal kurmaktır...
kurduğun hayalleri sigaranın külleriyle savurmaktır
SUSMAKTIR yalnızlık...
Tüm bunları sadece kendinle paylaşmaktır

VE SUSMAK
haksızlıklara
acılara
isyanlara
yokluğa
varlığa
derde sevince
ihanetlere
tuhaf bakan gözlere

ve ne güzeldir susmak HAYATA....
HAYATIN KENDİSİNE

(((susmak en inatçısı olmaktır yalnızlığın )))

ladybird said...

anonim bugun cok calistin masaallah..

ellerine yuregine saglik..kimsin, nerden gelirsin hele bir tanit kendini istersen hi? ;-)

Anonymous said...

Anonymous muş benim ismim......