Saturday, April 15, 2006

Sevdigini sevdigine soyle..

“Altin ne oluyor? Can ne oluyor? Inci mercan da nedir? Bir sevgiye harcanmadiktan, bir Sevgiliye feda edilmedikten sonra...”

Niye herkesi gönülden sevip, sevginin yollarina dökmüyoruz her seyleri... Hele bir verelim sadakalari tebessümlerle...

Niye Efendimiz (sav) israrla “Sevdiðini sevdigine söyle” diye nasihat etmis. Belki de sevgiler ortalara dökülsün, konusulsun. Çaglayanlar gibi cossun, diye.

16 comments:

Anonymous said...

cok merak ediyorum, disinda hic kimsenin kalmadigi sevgi dolu bir kalp sahibi varmidir bu dunya'da?

ladybird said...

Ben de cok merak ediyorum anonymous..

Anonymous said...

hz. ebu bekir olabilir mi? " ya rabbi, vücudumu o kadar büyüt ki, tüm cehennemi ben kaplıyayım, başkalarına yer kalmsın" diyor ya. dışında hiç kimsenin kalmadığı sevgi dolu bir kalp değil mi bu sizce de?

Anonymous said...

Tesekkur ederim Abdullah, cok guzel ve kestirmeden ornek ve referans gosterdin. Demek ki Allah sevgisiyle Ma'mur bir kalbin disinda kimse kalmaz. Yeter ki bu kalbin sahibi gerekli terbiyeyi dogru kaynaklardan almis olsun. Zira bu terbiye bize der ki "kendimiz icin sevdigimiz seyi kardeslerimiz icin sevmedikce iman etmis olmayiz". Hadis alimlerinin ifadelerine gore de buradaki kardes kelimesi en mutlak anlamda ifade edildiginden insanoglu (Ademoglu) olmakla esdegerdir. Sanirim bunu pratize etmekte su Peygamber tavsiyesinin de buyuk katkisi olur, "kardesini suclamadan once O'na 70 mazeret tani (bulmaya calis)", boylece bazi davranislarini bugzettigimiz insanlara mazeret uretebildigimiz takdirde onlara karsi dahi insani iliskilerde aslolan sevgiyi (insan sevgisini) koruyabiliriz.

tahin said...

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam ilk siradadir kalbine tum insanlarin ve hatta tum yaratilmislarin sevgisini sigdirmis olan.

Kendisini taslayan Taifliler yuzunden Allah Hz. Cebrail'i gondermis ve efendimiz aleyhisselamin dilemesiyle iki dagi birbirine vurdurup Taiflileri yok edecegini bildirmis iken efendimiz; "Aman Ya Rabbi! Sen affet, onlar bilmiyorlar" demistir.

Sonra sahabe efendilerimiz kalplerinde tum insanlarin, yaratilmislarin sevgisini tasimistir.

Gelmis gecmis nice alim, veli, evliya.. yine ayni sekilde yaratilmislarin sevgisini tasimistir.

Bugun yolda gorsek basimizi cevirip bakmadigimiz, deli deyip gectigimiz Allah'in nice nazli kulu bizler icin gece gunduz dua etmiyor mudur acaba..?

Anonymous said...

Allah rizasi icin sevmek, yaratilani yaratandan dolayi sevmek sozkonusu olunca yurekler insan sevgisiyle dolup tasar. Ladybird'in bize hatirlattiği hadisin devaminda ne vardi? sanirim onu hatirlar ve uygularsak, birbirini seven topluluklarin basina gelebilecek belki de en tatli sey gelecektir. Kendisini sevdigini soyleyen kardesine " beni kendisi icin sevdigin Allah ta seni sevsin" diye cevap vermesini tavsiye ediyor Rahmetenlilalemin (SAV).
Ladybird bu konuyu bu guzel aksamda hatirlattigin icin Allah senden razi olsun.

Anonymous said...

Blog etiketinde link vermenin yeri var mi bilmiyorum. ama nedense ladybird'in yazisini okurken az once okudugum bir yaziyi aynen sizinle paylasmak istedim. insaallah yanlis yapmiyorumdur.
Sevgilerle..


http://www.tarihkultur.org/IcerikDetay.asp?IcerikID=213&GrupID=999

ladybird said...

Merhaba M.A

Rabbim cumlemizden razi olur ins..Link vermende sakinca yok..Yorumlarin icin tesekkur ederim..guzel bir yazi..vakit gazetesinde Arif Cevikel'in "Peygamberimizi sevmek" adli yazisinin bir bolumunde;

...Sevgi hayatın en soylu, en mübarek tohumudur. Bire sonsuz verir. Fakat onu doğru zamanda, doğru yere, doğru biçimde ekmek gerekir. Ektikten sonra çekip gitmek yerine, ona bakmak, beslemek, otunu ayıklamak, dibini görmek, sulamak, beslemek, büyütmek gerekir. Yani emek vermek gerekir. İşte bu sevgi, ayette Hz. Peygamber'in müminlerinden istemesi caiz olan, hatta anasının ak sütü gibi helal olan, hatta hakkı olan sevgi böyle bir sevgidir... diye dvm ediyor..

okumak isterseniz link;

http://66.249.93.104/search?q=cache:8zqQuGh1IegJ:www.vakit.com.tr/index.php%3Fsayfa%3Dyazi%26yazi%3D1536+Hz.+Ali+gibi+sevdi&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=1

ladybird said...

Hz Ali gibi sevdigimiz icin olum doseklerine yatan, Hz Ebubekir gibi yilan deliklerini ayagimizla tikayabilen, Ensar gibi kardeslerimiz icin, evimizin yarisini, asimizin tamamini verebilen, varimizi yogumuzu bir gonul karsisinda kiyabilenlerden olabilme duasi ile..

Sevgisiz, asksiz, muhabbetsiz sevgi magdurlari olmayalim..

Sevginin tadini doyasiya yasamis Mevlanamiz da oyle soyluyor..

“Altin ne oluyor? Can ne oluyor? Inci mercan da nedir? Bir sevgiye harcanmadiktan, bir Sevgiliye feda edilmedikten sonra...”

Sevmek , sevgiyle yasayabilmek omrumuz boyunca sahip oldugumuz cevherlerdir.. Sevgiyle yasayarak, birer sevgi insani olabilme dilegi ile..

Sevgiyle kalin..

ladybird said...

anonim ve m.a ayni kisiler diye dusundum..yorum yapan herkesten Allah razi olsun..

mim said...

merhaba lady,

www.mim-fikir.blogspot.com
www.mim-web.blogspot.com

güzel olmus bolgun. Kutlar, basarilar dilerim.
Selam
Ahmet MiM / Berlin

ladybird said...

merhaba mim.

tesekkur ederim..

cenkunal said...

Kainatın özü muhabbet.
Marifetullahtan muhabbetullaha...

Anonymous said...

sevmeyi sevebilsek!...

Bir diken battığı için güllerden,

bir bela geldi diye tebessümlerden,

bir günah yüzünden yüz sürmelerden

mecazi sevgilere takılıp Hak sevgisinden

vazgeçilir mi hiç?

Anonymous said...

Sevgi uçuşan nezih bloğunuzu tanıdığıma memnun oldum. Başarılar diliyorum.

ladybird said...

Hosgeldiniz..Tesekkur ederim..