Thursday, April 13, 2006

Londra'da Gundem..

Sevgili ney bugun kendi kendini sobeledigi oyunda "Yapabilirim dediğiniz bir çılgınlık ? " sorusuna; "dunya turu" cevabini vermis..Bunun uzerine bugun okudugum haberi kendilerine hemen aktarmak istiyorum ki hazirliklara simdiden baslasin ;))

Bir ingiliz cifti, 17 Ocak'ta basladiklari dunya turunu 4 kitada 25 ulke gecerek 24 depo benzinle tamamlamis..Jonve Helen cifti (seri oldugundan dolayi sevdigim) Volsswagen Golf 1.6 model arabalariyla ciktiklari 30 bin km.lik dunya turunu 1303 litre benzin harcayarak tamamlamayi basarmis..

Cift, turu yaklasik 50 depo benzinle tamamlamayi planladiklarini, ancak benzin tasarrufu konusunda uyduklari siki kurallar sayesinde 24 depoyla bitise ulastiklarini belirtmisler..Ikiliye turun hilesiz tamamlandigina taniklik edecek bagimsiz bir gozlemci, bir kameraman, bir muhabir ve iki tamirci de iki otomobille refakat etmis..

Yolda az benzin harcama taktiklerine bakalim hepberaber ;))

1. Yavas surun, gaz ve fren pedalina yavas basin.
2. Yuksek vites gerektiren yollarda dusuk vites kullanmayin.
3. Hava filtrenizi duzenli olarka kontrol edin.
4. Otomobilinize fazla agirlik yuklemeyin, ust bagajinizi sokun.
5. Klimayi fazla kullanmayin.
6. Lastiklerin dogru basincta oldugundan emin olun..

Taktiklerimizi ogrendigimize gore, dunya turuna haziriz demektir ;))

2. haberimiz bir hayvanat bahcesinde yasaniyor..


Londra hayvanat bahcesi'nde teknoloji duskunu maymunlari cep telefonlarindan sogutmak icin kisa bir egitim programi uygulanmis..

Yetkililerden ogrenildigine gore, cep telefonlarinin civl civil sesleri ve cicili bicili renklerinin cezbettigi maymunlar, ziyaretcilerin telefonlarini ele gecirmeye can atiyorlarmis;)) hatta kimi zaman maymun bolumunden gecen ziyaretclerin telefonlarini calmaya kalkisiyorlarmis..

Bu duruma care bulmak isteyen bahce yoneticileri, maymunlarin hic sevmedigi yapiskan bir maddeyi surdukleri eski cep telefonlarini maymunlarin kafesine birakmis..

Bunun ise yaradigini anlatan yonetici "maymunlar ziyaretcilerin telefonlarini ellemeye calismamalari gerektigini aninda ogrenerek zamanlarini eskisi gibi yiyerek ve bol bol uyuyarak gecirmeye basladilar..

Gordugunuz gibi hayvanlar, insanlardan cok daha cabuk yola geliyor...

3. haberimiz Ingiltere’de kesinlesirse yiyecegimiz ekmek ile ilgili;

Devlet Gida Standartlari Ajansi’nin, ekmek ureticilerinden, folik asit eksikligine bagli hastaliklari onlemek icin ekmeklere folik asit eklenmesini isteyecegi belirtildi..

Bilindigi uzere gebelikte folik asit eksikligi, bebekte Spina bifida hastaligina neden olabiliyor..Noral tup defekti adi verilen bir grup dogumsal anomalinin bir cesidi olan bu hastlaik, genelde omurga kemigi ve bazende omuriligini etkiliyor..Folik asit eksikligi ayrica beyin gelisimini de olumsuz etkileyebiliyor..

Koylerde kadinlar folik asit mi kullanirdi ? Tabi hayir, onlar dogal besinlerden folik asit eksikligini giderirdi..ornegin; bulgur, yesil sebzeler, tahil-bazi hamur isi&tahil urunleri, portakal, greyfurt, muz, fasulye&bakliyat, sut ve yogurt folik asit içeren yiyecekler arasinda..

Ucuz bir besin olan bulgur, folik asit acisindan zengin oldugunu toplumda yeterince bilinmiyor..Dunya turundan maymuna, maymundan ekmege, ekmekten bulgura geldik, daha fazla dagilmadan postu gonderiyorum;))


No comments: