Thursday, December 21, 2006

Hayirli Cumalar

"La ilaha illa anta subhaananaka inni kuntu mina adhaalimeen" - "There is no God (worth of worship) but You. Glory be to you! I was indeed wrong.'

The Prophet (SAW) has described this duaa: "...No Muslim will make any supplication with this call about anything, but Allaah will accept from him". (Ahmad, Tirmidhi and An Nasai).

"Yûnus, (Rabbinden izinsiz olarak kavminden ayrildigi için) kendisi kötülüklerken, onu bir balik yuttu" (es-Saffat,142).

Allah-u Teala'nin emri uzerine o anda denizden bir balik denizi yararak cikti ve Yunus Aleyhisselam'i incitmeden karninin icine aldi. O anda Yunus Aleyhisselam, emr-i ilahi telakki etmeden kavmini terkettiginden dolayi nefsini alabildigine kinamakla mesguldu, kalb-i rahimi titriyordu.

Burada Yûnus (a.s) hatasini anlamis ve nefsini kinamaya baslamisti. Allah-u Teala siyaneti olarak o baligi gondermisti. Yunus kulunu yutup korumasini, etini yaralamamasini, kemiklerini kirmamasini, karninda diri olarak tutmasini vahyetti. Balik da o sekilde Yunus Aleyhisselam'i korudu, denizin karanliklarinda onu diri olarak gezdirdi.

Yunus Aleyhisselam baligin karninda karar kildigi zaman oldugunu sanmisti. Uzuvlarini hareket ettirince hayatta oldugunu anladi ve hemen secdeye kapandi. Butun mevcudiyetiyle Allah-u Teala'ya yonelip tevbe ve istigfarda bulundu. Bir taraftan gecenin karanligi, bir taraftan denizin dibinin karanligi, bir taraftan da bulundugu yerin karanligi kusatmisti kendisini.. Baligin karnindaki karanliklarda:

"Allah'im! Senden baska ilâh yoktur. Sen butun noksan sifatlardan munezzehsin, ben hata ettim, zalimlerden oldum!" (el-Enbiyâ, 87) diye dua etmeye ve Allah'a yalvarmaya basladi. Bu sekilde imân ve inançla Allah'a siginmasi neticesinde, Yüce Allah onu affetmist. Yûnus (a.s)'in duasinin kabul edildigi ve Allah tarafindan bagislandigi, Kur'ân'da söyle dile getirilmistir:

"Biz de onun duasini kabul ettik ve onu tasadan kurtardik. iste biz, Insanlari böyle kurtaririz" (el-Enbiyâ, 88).

"Eger tesbih edenlerden olmasaydi, (Insanlarin) yeniden diriltilecekleri güne kadar onun karninda kalirdi" (es-Saffat,143,144).

Gücü her seye yeten Yüce Allah, baligin karnindaki Yûnus (a.s)'i öldürmedi. Bir süre sonra balik onu agzi ile sahile birakmisti. Onun kurtulus ve daha sonraki hafi, Kur'ân'da söyle haber verilmistir:

"(Ama baligin karninda bizi andi, tesbih etti), biz de onu hasta bir halde agaçsiz, bos bir yere attik ve üzerine (gölge yapmasi için) kabak türünden bir agaç bitirdik" (es-Saffat,145,146).

Kaynak: Kalblerin Anahtari Kisas-i enbiya, Omer Ongut

5 comments:

Anonymous said...

Allah cc razı olsun..bu güzel günde bu güzel paylaşımın ilaç gibi geldi.

Hayırlı cumalar...

Anonymous said...

Merhaba,

Sevgili Ladybird Hanım Efendinin kendi blogunda güzel bir adet haline getirdiği Cuma kutlamalarına, bende kendimce bir katkıda bulunmak isterim.

Örneğin, bugünkü Cuma Hutbesini hatırladığım kadarıyla yazabilirim.

Bugün hutbe konusu "Cuma Namazı ve Önemi" üzerineydi.

"Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen Allah'ın zikrine (anılmasına) koşun ve alım satımı bırakın; eğer bilirseniz, o sizin için daha hayırlıdır." (Cuma/9)
Ayeti ve Efendimiz(S.A.V.)in Hadis-i Şerifi "Kim önemini küçük görüp, 3 defa ard arda Cuma namazına gitmezse, Allah onun kalbini mühürler" üzerinde duruldu.

Ve Cuma namazının sadece dini bir vecibe değil, sosyal, iktisadi ve kültürel bir etkisinin de bulunduğu
vurgulandı.

Ayrıca İmam, kadınlarında üzerlerine farz olmasa da, Cuma namazına gidebileği, hutbe dinleğip, namazlarını eda edebileceği ve o gün artık öğle namazı kılmak zorunda olmadıklarını beyan etti.

Özetle Cuma hutbesi bu şekildeydi.

Herkesin Cuması Mubarek olsun.

birisinin yeri said...

sana da hayırlı cumalar olsun lady bird.
ne mutlu sizlere:)

Anonymous said...

s.a
blogun çok güzel maşallah, kullandığn müziğe bayıldım ismini söylersen çok memnun olurum.Rabbim yar ve yardımcın olsun.
www.blogcu.com/dilderen

ladybird said...

ecmain gul. Hz Yunus hikayesi genelde cocuklara anlatilir fakat bizim de bu hikayeden ogrenecegimiz pek cok sey var. Balik Yunus aleyhisselami o gunluk rizki olarak degil vahiy uzerine yutuyor. Cok etkileyici degil mi?

Rabbim senden de razi olsun sevgili uzak. "Kim önemini küçük görüp, 3 defa ard arda Cuma namazına gitmezse, Allah onun kalbini mühürler" rahatlik icerisinde namazlarimizi tam kilamiyoruz ne yazik ki. Yunus as ise karanlik icerisinde baligin karninda bile secde yapiyor. SubhanAllah.

Cuma hutbelerini her hafta bekliyoruz uzak :)

Her gunumuz cuma heyecani sevinci icerisinde gecer ins sevgili baver.

a.s dilderen, tesekkur ederim. Fonda calan muzik; Metin Kemal Kahraman- ferfecir.

dua ile..