Monday, June 12, 2006

Ugursuzluk mu yoksa hayirsizlik mi ?

Bir seye yoneldigimizde bir takim engeller cikmasi, ve sebepsiz yere olumsuzluklar yasanmasi, ugursuzluk mudur yoksa hayirsizlik midir?

Ugursuz saymak veya ugursuz demek peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) tarafindan yasaklanmistir. Hayra yormak olabilir ama ugursuzluga yormak olmaz.

O zaman pes pese yasanan olumsuzluklar neyin isaretcisi?

Insanlara irade verilmis.. insan bu hur iradesi ile meyl eder. Allah da fiilleri yaratir. Ama insan iradesini asan islerde hikmet gozlugu ile varligi okumak gerekir. Varlik kendince bir dille kendine hareket edene isaret eder. Eger onumuzde kirilan bardaktan patlayan lastige kadar engeller cikiyorsa orada olana ugursuzluk yuklemeden sadaka gibi istigfar gibi islere yonelmek gerekir. Irademiz ile yoneldigimiz o isi tekrar tekrar gozden gecirmeliyiz, kalbimizin hakikate acilmasi icin arinma musluklarina yonelmeliyiz.

8 comments:

cenkunal said...

Sahabeler, ayağına bir diken batsa hemen "acaba ne hata yaptım" diye düşünüp sorgularmış nefsini.
Herşeyde bir hikmet vardır.

Suat Saygın said...

Ladybird,
bazilari cocuk dogdugunda ayagi ugurlu-ugursuz geldi diyor. Buna karsi cikiyorum fakat bazen benzer hataya dusmuyor degilim. Yazin icin sagol, bundan sonra daha dikkatli olmaya calisacagim.

life said...

Her doğan çocuk nasibiyle gelir.

hicanka said...

biz ne anlam yüklersek o hale geliyor yaşadıklarımız

Anonymous said...

Cenk beyin hatırlatmasına katılaraktan kendimce şöyle düşünüyorum.İşlerim yolunda gidince -çok üzücü ki öyle- Rahman,Rahim,Melik olanı sanki biraz unutabiliyorum gibi -haşa-

işte bazen aksilikler üstüste gelip,şeytan sağımda solumda dolaşınca diyorum ki Rabbim seni anmak, sana muhtaç olmak ne güzelmiş, musibetlere bakış açımı
değiştirip verdiğin herşey ne güzel diyorum.

tabi ki "hoştur bana senden gelen,kahrında hoş, lutfunda hoş" düsturunda olarak...

öyle işte ....

Gamzeli said...

bende uğursuzluk olarak değil..herşeyde bir hayır vardır olarak yorumlamak gerektiğini duydum...

ladybird said...

cenk, suat, sehnaz, hicanka, huzun ve gamzeli yorumlariniz icin tesekkur ederim.

Ugursuzluk diye bir sey yoktur, cunku herseyi Allah c.c yaratiyor.
Seytan bile ugursuz degil.
Onun bile yaratilis hikmeti var
Ugursuz demek, yaratilis gayesi olmayan demek.
Halbuki kainatta basibos olan hic bir sey yok ki ugursuz, dolayisi ile anlamsiz olsun..

Resullullah efendimiz bu hususta sole buyurmustur;

"Ugursuz sayan, bir seylerin ugursuz oldugunu haber veren kimse ile bu kimseye inanip baglanan kimse bizden degildir"

Bir seyi ugursuz sayma Islam seriatinda haram kilinmistir. Cunku mutlak fail, gercek muessir yalniz Allah'dir. Muslumana gereken sunu bunu ugursuz saymayip herhalukarda Allah'a dayanip guvenmektir. Ancak boylece amac ve hedefine ulasabilir..

Anonymous said...

"Güzel gören güzel düşünür.Güzel düşünen hayatından lezzet alır." Bu güzellikleri görmek ve hayatımıza yansıtmak ne güzel. Hikmeti olmayan hiçbirşey yaratılmamış.Herşeyin bir sebebi vardır.Hiçbirşey başıboş değildir. Dolayısıyla "Mevla görelim neyler; Neylerse güzel eyler" anlayışı yaşamdan alacağımız lezzeti artıracaktır.Kader ile takdir edilen herşey rahatımız için kısmetimize razı olmamızı gerektirir.En kötü ve çirkin şeylerde dahi tevekkül edip hikmet ve güzellik aramak büyük bir erdemdir.Rabbim bu şuuru hepimize ihsan etsin ve kendi rızası doğrultusunda hareket etmemizi nasip etsin.Allaha emanet olunuz.