Friday, June 02, 2006

Duygusal Sistem

Allah, ruhu gonulle takviye ederek nefsin zulmunden uzak tutmak istemistir, tutmustur. Bu tutusu da kalp dedigimiz, gonul dedigimiz bir duygusal sistem vermistir. Dikkat ederseniz aklin mutemadiyen, camasir yikayarak bir turlu halledemedigi seyi, gonlumuz bir anda hallediverir. Yillarca dusunup, cozemedigimiz seyi gonlumuz bir anda hallediverir. Demek ki gonul dedigimiz hadise, imanin depolandigi buyuk cihazimiz, nefsin bu sasklinligini, mantikla ruhu yere sermek istemesi operasyonunu gonul halleder.

Iste bu gonlun aritilmasi ahlak-i Muhammedi'nin tumudur. Cunku eger siz gonlunuzu calistirmak istiyorsaniz onun aritilmis olmasi lazim gelir. Cunku videolarin goruntusunu veren hassas bir isleme sistemine sahiptir. Nasil ki bir video bandi ekrana sifir cikarsa, hic cikmazsa, gonulde de ufacik bir leke oldugu zaman yarim yamalak ilahi mesaji hic almaz. Onun icin gonlun aritilmasi lazim gelir. Kalbimizin icerisini cop sepeti gibi elimize gecen yanlisliklari atmamiz lazim gelir, dunya ihtiraslarini atmamiz lazim gelir. Hele hele paraya ramolacak, baskalarinin hakkini Kur'an emirlerinin gosterdigi istikamete ragmen cignemeye goturecek seylerin hepsi, gonlu mahveden ve sonunda da muhurletip insanoglunu ruhundan koparmis, kalbinden koparmis, nefsine teslim etmis bir maymun haline sokar.

Ruhtaki sikintilar buradan mi gelir?

Buradaki ruhun, nefsin elinden cektigi olaylarla, inasanin ruhum sikiliyor demesi ayri seylerdir. O, sikilan nefistir. Ruh, ilahi cereyan olarak hicbir zaman sikilmaz. Yalniz gurbetci hasreti ceker. Emr aleminde uzak kalmanin hasretini, hicranini ceker ki, bunu zaten nefsi kalinlasmis insan farkedemez. Kendi kendine yanar aglar, gonlu cosar ruhun. Nefs aleminde yasayan insan ancak nefsinin sikintisini, stress dedigi seyi kendi ic dunyasinda, kendi kendini yer. Bu, nefse ait birseydir. Butun ruhi sikintilar, hatta ruh hastaliklarinin bircok kismi tamamen nefse aittir, sapmadir.

Nefs egitilmedikce, nefs ahlak-i Muhammedi'ye tabi tutulmadikca, enva-i cesit maskaraliklarla stressten kendini harap edecektir. Icinden cikilmaz, kendisine dunyayi zindan edecek noktaya gelip oturacaktir. Bundan dolayidir ki, "Ben stressi hallederim, iste oyuncaklar cikti, elinde bilmem ne oldu, su oldu, bu oldu." denmez. Bunlarin hepsi yanlistir. Inanmayiniz bunlara... Cozum, stress ancak imanla hallolur.. Bu da, Sure-i Asr'da Allah bildirmis; "Hepiniz perisansiniz. Innel insane lefi husr." Ancak iman edenler haric. Cunku Allah'a inanmdan, ruhunu diri tutmadan mumkun degildir. Mumkun degildir ki, stressten kurtulsun. Nefsinin oyuncagi olsun. Nefs aslinda insani curuten cok sevimsiz bir kurttur..

Onk. Dr. Haluk Nurbaki Kutsal Mucadelem eserinden alinti..

7 comments:

emircan said...

Allah ondan razı olsun ve mekanı cennet olsun.

tahin said...

"Stress ancak imanla hallolur."

Kendini mutlu sanan insanlar, ufacik bir dertle nasil da yerle bir olurlar.. Kendimi onlardan ayri tutmuyorum tabii ki. Zayif insanlariz, Allah hakiki iman nasip etsin inshallah..

life said...

stress ancak imanla hallolur


kesinlikle...

Bâd-ı Sabâ said...

@ Ladybird

...öyle bir imân ile inanmıştır ki, o kimse Allah derken hayâ eder.!

> İmân nimetini bulamayanlar vardır çünkü :(

***

Allah denilenin olduğuna dair bir şüphem kalmadı; şimdi ben var mıyım, yok muyum diye düşünüyorum.

Allah varsa, ben nasıl olabilirdim ki?

İşte teslimiyetimin başladığı nokta da burada başlıyor.

***

Hadi, bu ifadeyi çürütün!?

Hayır çürütemezsiniz; Allah denilen bendedir, ben de ondayım.

İşte ben'de olan esasen Allah ise; ben neredeyim peki?

Cevap, ben yokum'dur...

-:- Gülümse Kaderine -:-

cenkunal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cenkunal said...

Düşünüyorum.
Düşünen vardır.
Var değilse düşünen kimdir?
Ya da var ile yoku "kafamıza" yerleştiren nedir,kimidir???
Kainat aynadır.İnsan ise en mükemmel aynadır.
Herşey Yaratanı gösteriyor.

tahin said...

Ladybird,
Nurbaki hocanin bu yazisini bir yerden mi aldin yoksa kitaptan kendin mi yazmistin?

Kestane kebab,
acele cevap
tahin :)