Saturday, June 17, 2006

Toplanti/misafir/yolcu/hint mutfagi-yemekleri

Cuma gunum cok yogun gecti. Sabah 10 da okulda veli toplantisina katildim. Bir kac gun kalabaliga karismadigimda gordugum herkes ile muhabbet etmeye konusma hasretimi gidermeye calisiyorum. Tanidiklari gormek, ayak ustu konusmak beni ziyadesiyle memnun etti.

12 de eve geldim, 4 de gelecek misafirim icin son hiz temizlik ve hazirlik yaptim.

7 de misafir giderken bir sonraki gun Tr'ye gidecek arkadasim geldi. Onunla Tr'den gelen baska bir arkadasimizi ziyarete gittik. Istanbul'un havasini teneffus ettim sohbet esnasinda adeta;) Yolcu olan arkadas ile vedalastiktan sonra 8.30 da davetli oldugum, senelerdir ailece tanidigimiz Hint (gucurati) aileye yemege gittik. Kalabalik bir davet idi. Arkadaslarim ile baharatli yemeklerden tadarken zevkli sohbetler ettik.. Bazi yemeklerin acisina dayanamayanlar kendilerini bahceye atip bahce hortumundan su icti ;)

Senelerdir Hint mutfagina asina oldugumdan yemekleri bana hic aci gelmiyor ..

Menuden secmeler..

Hint mutfagi nufusu gibi cesitlidir. Bazilari Hint mutfaginin pilav ve curry den olustugunu dusunur. Halbuki iklim ve cesitli dinlerden dolayi yemekler bolgelere gore farklilik gosterir. Ornegin; Hindular sigir eti, Muslumanlar domuz eti, Budistler ise hicbir et cesidini tuketmiyor. Bu da onların yemek kulturu egilimlerini belirliyor.

Bu fotografta gorulen kirmizi tavuk :P

Hint mutfaginin mahiyeti aromali baharatli yemeklerden olusmaktadir. Her yemek icin ayri bir kac cesit baharat kullanilir. Siyah kimyon, hardal taneleri, tarcin cubuklari ve zencefil yaygin kullanilan baharatlar arasinda. Ustaca karistirilan baharatlarla Hint yemeklerinin lezzeti artar. Bu baharatlar ayni zamanda istah acici ve sindirime faydali olma sebebiyle de kullanilir.


Fotografta gorulen curry..

Yemekler kepekli un ile yapilan chapati ekmegi ile yeniyor. Hemen sofraya oturdugumdan resmini cekmeyi unutmusum ;) Chapati dedigim hamur isi bizim gozlemelerimize benziyor. Yapimi kolay ve ekmege gore daha az masrafli. Iki kisilik aile icin senede bir cuval un yeterli geliyor.


Kuzeybati bolgesinin yaygin yemeklerden birisi biryani; pilav ve kuzu etinden yapilir.

Mangolar cok tatliydi..

Bahcede cayimizi ictikten sonra 11 sularinda eve geldik. Isteyenler icin yemeklerin tarifini ayrica yazabilirim.

11 comments:

tahin said...

Hastasiyim acili yemeklerin:)

Ilk kez yiyenler, ozellikle de midesi hassas olanlar biraz daha dikkatli olmali. Baharatlar mide bozabiliyor-mus- diyorlar..

Asyalilarin kucucuk cocuklari bile,dilleri yansa da ufleye ufleye, sizlana sizlana yiyorlar acili yemekleri:) Daha kucukken alisiyorlar mashallah:)

Bu arada, surekli aci yiyenlerde dilde, aciyi hisseden bolgedeki tad alan bolge zamanla koreliyor, oluyormus. Bu yuzden surekli aci yiyenlerin aci esik duzeyi ile hic yemeyen ya da cok az yiyenlerinkisi cok cok farkli -imis-.

Bir de, kirmizi aci biber kansere karsi cok faydali imis.

tahin
Gurme olmaz benden

tahin said...

O kirmizi tavuk, chicken tandoori :)
Grilde tavuk yani:)
Bilmem kac cesit baharatla tabii..:)

Sabah saat 05.40..Olsa hic bakmam yerim:P

tahin said...

tandoori=tandir

Hindistan, bekle beni:))

ladybird said...

Bu Hintli aile ile Ingiltere'ye geldiktan 1 sene kadar sonra tanistik. Kiz kardesime bakiciklik yaptilar bir sure. 12 yaslarinda okul sonrasi kuran ogrenmeye giderdik. Rabia'nin dolabinda her zaman hazirda dondurulmus yemekleri olur. Birlikte 10-15 dk da curry, tavuk, pilav, yogurtlu mezeler, farkli icecekler hazirlar yerdik. O zamanlar cok aci gelirdi.

Eve dondugumde midem bulanirdi. Bir daha yemiyecegim bu yemeklerden derdim ;) Ama ertesi gun mide normale donunce tekrar yerdim. Cok etkilemesede rahatsiz ediyor cok baharatli yemekler.

Kiz kardesim hint yemeklerini cok pisirir. Ondan bir pilav tarifi bekliyorum artik ;)

ladybird said...

Bizim gibi yemekleri ayri ayri tabaklara koyup servis yapmiyorlar. Cesitli yemekler fotograflarda goruldugu gibi ortaya koyulur. Herkes istediginden yiyebilecegi kadar alir. Bu sekilde tabaklar sunnetleniyor, yemekler israf edilmiyor.

life said...

Hint mi dedin?Hindistan mı? Nolmuş, Nolmuş?:);)

Evet ben istiyorum yemeklerin tarifini ayrıca.

Anonymous said...

"Take what you need. Eat what you take" :)))

dahası ve önemlisi

"Yiyin, için, fakat israf etmeyin." Araf-31


sana bir yemk blogu şart, yok yok şart :p

ladybird said...

Goruntu ve tatlari cok farkli peace.
Sultanahmet'te var Hint lokantasi bildigim kadari ile. Imkani olanlar denemeli.

Sehnaz, buyurmaz misin ;)

huzun, hali hazirda 3 blogumuz var. Yemek isini yerine getiren bir suru hanfendi mevcut. Biz eksik kalalim ;)

"Take what you need. Eat what you take" sozunu sevdim..

Anonymous said...

S.A. Saygıdeğer Ladybird
Sabahı Şerifler hayrola ve Günaydınlar Efendim.
Saat burda 08.40 Şanlıurfadan binler selam...
Hint mutfağı, Çin mutfağı,Fransız,İtalyan bilmem hangi ülke mutfağı...Bizim o güzelim Osmanlı ve Türk mutfağı ve kültürü unutuldu gitti.Bu ayrı bir konu tabii...Acı ve baharatttan bahsediliyor bilenler bilir Şanlıurfa,Gaziantep ve Kahramanmaraş dünyada acı yemede başı çekerler.Hele Urfada anne sütünden sonra çocuklar çiğköfte yemeye başlarlar.Evde özel yapılmış bibere İsot denir. Yaramazlık yapanın diline "İSOT" sürmek bir ceza değil mükafattır. Urfada sözler balla kesilmez; İsotla kesilir.Yani kısaca baharat kullanma konusunda Hintlilere belki yetişemeyiz ama Acı biber ve İsotta çocuklarımızla birlikte en önde oluruz sanırım.
Bu arada laf aramızda Hint yemekleriniz çok nefis görünüyor. İçi yediniz sizi yaktı ama dışı ve görünüşü de bizi yakıyor.Yiyenlere afiyet şeker olsun.Allah'a emanet olunuz.

Anonymous said...

Her yerde yazan Kazım Mızrak.
Neden Hint mutfağında yok Kazım Mızrak.
Umarım iyidir Kazım Mızrak.
Selamlar Kazım Mızrak...

Anonymous said...

Gecen Talimhane taksimde "musafir india" diye bir restoranagittik. yemekler biraz baharatlıydı ama cok lezzetliydi. Tavsiye edriz...