Monday, May 01, 2006

Konferans


Dun aksam Euston’da Dialogue Society’nin hazirladigi ‘Holy Birth” yani “Kutlu Dogum” Programina katildim. Programim amaci yabancilara Peygamber Efendimiz Alyhisselami tanitmakti..

1000'den fazla kisinin katildigi programa yabancilar cok ragbet gostermisti.. Konusmacilarin hepsi muslumanligi secen yabanci akademisyenlerden olusuyordu..



Ilk konusmaci, ABD'den konuk olan, Institute of Interfaith Dialogue advisor (danismani) Ms Cheryl Pearson idi.

Islamiyet ile 10 sene once sereflenen ve simdiki adi Betul olan Pearson’in konusmasini cok begendim. Ses tonundan anladigim kadari ile ozellikle Efendimiz Aleyhisselamdan bahsederken sanki onun yasadigi zamana yolculuk ediyor, hissettigi duygular sesine yansiyordu.

Konusmasinda genel olarak tum peygamberlerin gonderilis gayesini, mucizelerini, teblig metodlarini, peygamberlerin yuksek derece merhametlerini, en onemli ozelliklerini, hem kendi hem diger kavimlere ne kadar sefkat gosterdiklerini anlatti. Konusmasinda ana nokta Peygamber Efendimiz Aleyhisselamin sunneti idi..

Peygamberlere ruhani melek denmemesi icin sadece insanlara degil butun alemlere gonderildigini anlatti. Suleyman Aleyhisselamin hayvanlarla icli disli olusu, Davud Aleyhisselamin demirci olusu orneklerini verdi..

Nuh Aleyhisselamin gemisini anlatti. Nuh Aleyhisselamin gemi yapma gibi bir kabiliyeti yokken, Allah'in (c.c) bunu ona ogretmis oldugudan bahsetti.

Dr Asaf Hussain, Leicester universitesinde calisan bir akademisyen.

Konusmasinin ana fikri; her muslumanin uygulamasi gereken bir eylem olan “critical thinking” idi. Islam dunyasinin bu dusunceye sahip olmasinin sart oldugunu soyledi. "Muslumanlari disaridan yok etmeye calisanlari tanimak, anlamak ve tepki gosterebimek icin kritik dusunceye sahip, dusunce strajesini bilen muslumanlar olmamiz sarttir" dedi.

Konusmasindan bazi cumleler:

Islamiyetin dusman olarak tanitildigi bu zamanda muslumanlar ilimle yasamali, cehaletle degil.

Ilim, bilgi guctur.

Ilim Cin'de de olsa gidip ogrenin diyen dinin mensuplariyiz. Ama bu muslumanlar tarafindan uygulaniyor mu?

Batiyi taklit eder, kendi kimligimizi unutursak onlar gibi dusunmeye yasamaya basalariz.

Islam sivil toplum anlayisini yaratmistir.

Islami bir dag yaratirsak herkes bu dagin suyuncan icer, faydalanir.


Dr. Williams, University of Central England’da senior lecturer&subject leader. 30 sene papazlik yapan Williams 3 sene once musluman olmus.

Dr.Williams


Williams da konusmasinda en cok "merhamet" uzerinde durdu. Allahin kainati sevgi ve merhamet uzerine yarattigina, ikisinin ayrilmaz bir butun olduguna degindi. Bir kainata, bir de Efendimiz Aleyhisselama bakildiginda butun ozelliklerin onda toplandigini gorebilecegimizi soyledi. Nasil ki kainatta dengesizlik yoktur, Peygamber Efendimiz Aleyhisselamda da kainattaki gibi bir denge mevcuttur.

O hem %100 komutan, Hem %100 lider, hem %100 aile reisidir. Normal bir insan bunlarin hepsini dengeleyemez. Aile hayatinda duzgun olsa bile siyasette cok dengeli olamaz. Bunu basaran tek kisi Peygamber Efendimiz Aleyhisselamdir.

Peygamberin sesi solugu butun kainati kapliyordu.

Denge acisindan tartildiginda kainattan daha agir gelecektir.

Kainat butun insanlari; ateist, putperest, her din ve irktan insan ve de hayvanlari barindiriyor. Kainatta yasayan agaclar, cicekler ahenk icinde Rablerini zikrediyor ancak insan nankorluk yapiyor ama yine de kainat insani dislamiyor.

Peygamber efendimiz de kainat gibi butun canlilari, varliklari ve kainatin bizzat kendisini ihya ediyor.

Williams'in konusmasinda en cok dikkatimi ceken; Efendimiz Aleyhisselami tarih boyunca en iyi anlayanlardan birisinin Mevlana Celaleddin Rumi, digerinin Fatih Sultan Mehmet oldugunu soylemesi oldu.

Fatih Sultan Mehmet Istanbul’u feth ettiginde diger din mensuplari kendi ibadethanelerini kapatip kaciyordu. Sultan hepsini toplayip “sizin dininize size, bizim dinimize bizedir, birlestigimiz nokta INSANLIK olmalidir” mesajini veriyor.

Bu sekilde sivil toplumlar arasinda dialog kuruyor.

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam da Mekke'yi feth ettigi zaman musrikler hatta munafiklar kaciyordu. Efendimiz kacanlari Mekke meydaninda toplayarak “Ey Kureysliler, bugun size nasil muamele etmemi istersiniz? Bugun ben sizi affettim” dediginde oradaki bir cok kisi musluman olmustur.

Bizim Turkler tarihinden utana dursun, 3 sene once musluman olmus Ingiliz, eski bir papaz Fatih Sultan Mehmet’i ogreniyor ve gurur duyarak anlatiyor.




4 comments:

NeLLy said...

dun (pazar) burda da int'l dialogue group 23 nisan programi vardi. yeni ogrendigim adiyla int'l children's day. farkli milletlerden cocuklar yerel danslarini sergilemisler, turk halk oyunu da olmus ama ben kacirdim. sonra sihirbaz gosterisi oldu ki cok sihirliydi. beni ikiye kes beni ikiye kes diye bagirdim ama duymazdan geldi sihirbaz.
sonra 6 yasinda iki cocuk fonda eski istanbul fotograflari esliginde 'katibim'i oynadilar, cok ozendim..
sonra pakistan ve ukrayna danslari izledik.
sonra farkli milletlerden 5-10 yaslari arasi otuz kadar cocuk sahneye cikip boyunlarinda milletlerin bayraklari asili oldugu halde "it's a small world after all" diye bi sarki soylediler. sarkinin bundan baska sozu yoktu sanirim. iki gundur dilime dolandi zaten sinir oldum.
evet bu sekilde bitti program. acele edip guzelim sarmalari milfoy boreklerini birakip ciktim salondan.
goruyorsunuz ne varsa diyalogcularda var. helal olsun diyorum baska bisi demiyorum.

life said...

Böyle programlara katılıp, müslüman kardeşlerinizle birarada olmak birbirinizin varlığından güç bulmak ve maneviyatınızı arttırmak çok güzel bir şey.

İnşallah Türk milleti de tez vakitte gittiği yanlış yoldan hak yola döner,aslına ulaşır.

ladybird said...

Türk milleti, Türk milleti
Aşk ile sev milliyeti
Kahret vatan düşmanını
Çeksin o mel’un zilleti.

Hep beraber dinleyelim ;)

ladybird said...

Rica ederim..