Monday, March 26, 2007

Her Sey Her An Degisebilir


"Ayni nehire iki kere giremezsiniz" diyor filozof. Cunku nehirde insan her an degisir. Nehir ayni nehir sahis ayni sahis gibi gorunse de diger bir anda ikisi de farklilasmistir.. Nehirdeki su molekullerinin yerine yenisi gelmistir. Insanin da bedeninde milyonlarca hucre degisip yenilendigi gibi hissiyati, ruh hali de degismistir.

Dun aynada gordugum ben ile bugunku ben bir degil, ama yeni halimi cok da cabuk -hic degisimlerimi fark etmeyecek kadar- benimseyebiliyormusum. Ruh halim de cok cabuk degisiyor. Az once cok huzunluysem,, sikintiliysam, bira sonra gulebiliyor neseli olabiliyorum. Bir an cok zekice fikirler kovalarken, bazen hayal kurmaktan oteye gecemiyorum.

Insan maddesiyle ve manasiyla hayatinin her karesinde farkli resimler sergiliyor. Ama kendimizdeki degisimlerin gec farkina variyoruz.. H. Kartal

Her yasananin ardindan cok onemli bir gercegi tesbit edip dusunme imkani buluyorum ve biraz daha buyuyorum..

Iyi yonde ve muspet degisimler yasamamiz temennisiyle..

10 comments:

Anonymous said...

"Yüreğimde kanayan volkan" çok anlamlı ve resim ile de çok uyumlu bir ifade olmuş.

Koskoca bir yürek, fakat kimbilir hangi duygularla kabarmış ve kanamış bir yürek.Belki de bir yıldırım'ın darbesi ile yaralanmış ve yarasından kan misali volkanlar sızıyor.

İnsan küçük bir kâinat olduğu için, kâinattaki her şey ile alâkadardır. Nasıl ki her zerre hareket halinde ve her an bir değişim içinde bulunuyorsa, insan da hem ruhen hem de bedenen değişim halindedir. Dağların karnındaki sular ve gazlar hareket halinde olduğu gibi, insanın bedenindeki kan ve ruhundaki duygular da her an değişik hal ve şekil alır. Özellikle insan ruhu, bazen durgun bir deniz gibi sakin ve sessiz dururken, bir bakarsınız içinden volkanlar kaynar, bir yanaradağ olur, lav püskürür.

Hasret duygusunu ifade eden bir şiirde, şöyle bir dörtlük geçer:

Yanardağ misali yanıyor yürek
Volkan dedikleri bu olsa gerek,
Haber gönder geliyorum diyerek,
Gönlümü sereyim yollar üstüne.
Abdil Yıldırım

Evet, her an değişiyoruz. Bazen bekler, bazen beklenir, bazen özler, baze özleniriz. Sevmeye de sevilmeye de ihtiyaç duyarız. Bu duygularla gönül denizi durmadan dalgalanır, şekil değiştirir, halden hale girer. Değişim aynı zamanda canlı kalmanın bir göstergesidir. Durağanlık, bir nevi ölüm demektir. Ölü ruhlar ve ölü kalpler hareketsizdir. Kalp inanmak, gönül sevmek ve sevilmek, ruh canlı kalmak içindir. Hepsi de kendi dairesi içinde hareket halindedir. Değişim ve dönüşüm içindedir.

Bütün değişim ve dönüşümlerimizin müspet istikamette ve helal dairesi içinde olmasını diliyorum efendim.

Anonymous said...

they say you cannot hear the noise of an airplane when you are in it.
neither can you hear it from outside if you have to constantly hear it... maybe you can best notice any change if you do not see the changing "object" for a while...

on the other hand, who can know whether a change is positive and in "good direction"?

what a pity for me to have found out your blog this late!

Bâd-ı Sabâ said...

@

"Yapmaya değecek tek yolculuk, içimize yapacağımız yolculuktur,"

"o özgün çağrıya kulak vermeli ve yüreğimizin götürdüğü yere gitmeliyiz."


Alıntı: Kitapyurdu.Com

* * *

Hepimizin içinde kaynayan bir volkan (yara) var.. ne zaman taşacağı da (kanayacağı) belli olmuyor. Taşdığı zamanlarda ise zarar görüyoruz.

Ben o volkanın taşmasından korkuyorumm.. vaktiyle taştı taşacağı kadar, artık durulması için elimden geleni yapıyorum.

Ne ile mi ? tabi ki bilgi ile..

Taşması kaçınılmaz, ve kimi zaman tölare edilesi olmuyor.. (oto)kontrolü elden bırakmamalı.

* * *

[ Her yasananin ardindan cok onemli bir gercegi tesbit edip dusunme imkani buluyorum ve biraz daha buyuyorum.. ]

İşte bu cümle de, meramımızı anlatıyor.. ne güzel,

Bu hayatı boşa yaşamadık biz, diyenlerden olabilmek :)

* * *

Yüreğimizin götürdüğü yere gidelim.. kitabın arka kapağından alıntıladığım yukarıdaki parağraf... her istediğini yap, demek de istemiyordur kanımca.

Öyle bri yere gidelim ki, orada hayat nûr olsun bizler için. Aksi halde, sahip olduğumuz insani değerleri kaybetmek pahasına yüreğimizi başı boş sokaklara salmamalıyız..

* * *

Yazım ne kadar da dağınık oldu :)

[ Iyi yonde ve muspet degisimler yasamamiz temennisiyle.. ]

..sözüyle bitireyim de, bi şey sansınlar :D

Renovation !
Kâzım Mızrak

Anonymous said...

Resim çok harika.

Editör said...

yüregin bir volkansa eger ellerinde cicekler acabilecegini nasıl umarsın ?

suveyda said...

bende bende.
bu yazı birazda beni anlatıyor sanırsam galiba.

life said...

"Her Sey Her An Degisebilir"

Zaten her an her şey değişiyor.......

ladybird said...

Sevgili gonul pinari,

Dogrusu durgun bir ruha sahip olmayi cok isterdim. Degisken ruh insani cok yoruyor fakat sizin de tarif ettiginiz gibi pek cok duygu ile kabarmis ve kanamis bir yurege sahip olmaktan sikayetci degilim.. volkan kayniyor ancak bu lav beni mutlu ediyor.. haz veriyor.. cok enteresan degil mi..?

Gecmisten simdiye dek hayatimin her karesinde ne turden resimler cizdigimi dusundugumde; dogrulari bile bile yaptigim yanlislar, asla yapmam deyip yaptiklarim.. buyuk konusup tecrube ettigim pek cok olay geliyor aklima. Hayata toz pembe gozluklerle bakarken birden hayatin sararan, kizaran moraran yanlarini goruyor ayagin birinin topragin altina girdigini fark ediyorsun. Yasananlarin hepsine tecrube gozu ile bakip cepleri dolduruyorsun. :)

Dortluk cok guzel, yureginize saglik. Yollar ustune gonul serilmek isteniyorsa kim bilir ne buyuktur.. tahmin bile edemiyorum.

Son olarak dilekler karsiliklidir diyorum..

ladybird said...

Hi Mr Wise ;)

I love your example. I agree with you and will use it here and there :)

I can tell in myself if a change is positive and in good direction from my feelings. If you feel peaceful and happy its a sign that you are on the right path in life.. we can find ourselves experiencing unfavorable life events so then we would need to change the situation and to do this we lie in our bed at night, put our hand on our vicdan. We need to listen to what it has to say. Heart and vicdan are the best measures. Also we have to look at a mirror that best understands us.

I try to see every change as positive...

It was a pleasure to read your comment. Look forward for the future ones:) I've done a personality test on myself today. I will be posting that soon. I can't wait to find out what others have scored.

Take care..

ladybird said...

to be continued.

good night..