Thursday, July 12, 2007

Bugun ne ogrendim ?

Turk her yerde Turktur !

Tir soforu Uk sinirlari icerisinde otoyol kenarindaki acil durak yeri yani ariza seritinde ihtiyac molasi icin durur. 30 saniye gecmeden polis olaya mudahele etmek icin durur ve tercumana (bana) baglanir..

P: Polis memuru, S: tir soforu

P: ariza seritinde neden durdunuz?

S: Cok SIKISMISTIM, ihtiyac gidermek icin durdum.

P: ariza seritinde acil bir durum disinda durmak cok tehlikeli ve yanlistir.

S: bilmiyordum.

P: bahaneniz her ne olursa olsun profesyonel bir tir soforu olarak otoban ariza seritinde acil durum disinda durmamaniz gerektigini bilmeniz gerekir. Bu Avrupa'nin her yerinde boyledir.

S: ne yapayim yani kendimi mi oldureyim ? ( haya etmekle baslayabilirsin)

P: Sizin gibi davranan baska birini gordunuz mu? Hayir goremezsiniz cunku kimse bunu yapmaz.

S: ben ahim sahim bir sey yapmadim zaten. Kucuk abdest icin durdum.1 dakikalik sadece. ( yuh demek istiyor insan icinden)

P: otoban kazalarinin 6 da 1'i ariza seritinde meydana geliyor, cok tehlikeli. Ayrica ailece yoldan gecenlere kotu bir manzara olusturuyorsunuz.

Telefon gorusmesi bu sekilde devam etti. Tir soforu uyarildi ancak adam ne hatasini kabul etti ne de ozur diledi. Hatta hem suclu hem de pismis pismis cevaplar verdi. Aklimda kalan kismi yazdim sadece.. Daha fazla yorum yapmak istemiyorum cunku bu tur insanlar sinirlerimi sarj ediyorlar.

2. is gorusmesi;

Adam gecenin bir vakti 12 civarlarinda acil servis ambulansi arar.

-Merhaba ben tercumanim nasil yardimci olabilirim?

-Bende akciger kanseri ve depresyon var.. Konusacak birilerini ariyorum.. ( Hoppala, tam yerini aradiniz beyefendi :P )

Aynen tercume ediyorum tabi

Ambulans operatoru;

-kanser surekli olan bi hastalik durumudur. Ambulans bu durumda sizi ancak hastaneye goturebilir.. ama illaki konusacak birilerini ariyorsaniz size baska bir numara verebilirim..

-o verdiginiz numarayi ararsam benim agrilarimi durdurabilirler mi? soyleyin bana durdurabilirler mi?

gorusme uzun surdu fakat bu kadarini aktariyorum. bu adamlarin sabir ve hosgorusune bazen hayran kaliyorum. 15 dk kadar Turk vatandasa izah etmek durumunda kaldi. Ustelik ses tonunu hic degistirmeden, adamin kabaligina ragmen nezaketini bozmadan.. Tr’de olsa boyle adamlar kufuru yerdi kesin..

Bugun ogrendigim diger sey ise; bittersweetyabanyasemini demekmis.. mor ve sari renkli bir cicek..

apocalyptica-bittersweet

4 comments:

suveyda said...

seninde işin iş :)
daha enteresanlarıda vardı aslında,görüşmelerinin:))

Anonymous said...

Batı Medeniyetinin kaynağı ENDÜLİS EMEVİ DEVLETİNDEN gelmedir. Yani İslâm kökenlidir. Avrupalılar bizim değerlerimize sahip çıkmışlar, hoşgörülü, sabırlı, yardımsever, anlayışlı, kurallara uyan bir toplum olmuşlar. (Tabi istisnalar hariç) Biz ise, İslamiyetten uzaklaştıkça güzel hasletlerden de uzaklaşmışız. Ondan sonra da işte böyle garip bir millet haline gelmişiz.
İnşallah tekrar aslımıza döndüğümüz zaman Avrupalı ve Amerikalıdan daha medeni, daha dürüst ve çalışkan olarak ilim ve medeniyetin öncülüğünü tekrar ele geçireceğiz.

(bir garip yolcu)

Uzak said...

Efendim, selamlar,

Uzun zaman oldu yorum yazmayalı.
Bahsettiğiniz olayı okuyunca, yazmadan kendimi alamadım.

Belki "Türk, heryerde Türk" dememiz biraz haksızlık olabilir, ama hadiseler sizi haklı çıkaracak kadar fazla maalesef.

Bundan yaklaşık birkaç ay evvel Mecidiyeköy de yani İstanbulun göbeğinde, bahsettiğiniz birinci hikayedeki duruma benzer bir olaya şahit oldum. Hatta olduk.

Kendini bilmez iki kişi(20-25 yaşlarında, saat 22 ila 23 suları)şehrin göbeğinde otobüs durakların hemen arkasında ve durakda okadar kalabalık olmasına rağmen, (üstelik otobüs bekleyen ailelerde var) alenen, yazınızda bahsettiğiniz birinci hikayedeki adamın yaptığı işi yapıtılar. Ben o durumu görünce kendimden utandım. Üstelik kimse birşey de demiyor, diyemiyor. İnsanlar belaya girmemeyim diye göz yumuyorlar.

Bu sosyolojik bir olay aslında. Ben İst.de yol kenarlarında bu ihtiyacını gideren kaç tane insan gördüm sayısını bilmiyorum. Utanıyorum. Birde uyarmaya kalksanız, pişkinlikleri, hatta hakarete varan sataşmaları.
Allah ıslah etsin, demeden başka bir şey gelmiyor elden.

Bunlar ahlaki yozlaşmanın, sosyal yansımaları.

Rabbim ecdad gibi ahlaklı bir toplum olamayı ve yeniden aslına rûcu etmeyi nasip etsin

Ceylin said...

Bir garip yolcuya aynen katılıyorum.Avrupanın Endülüs Emevi Devletinden önceki medeniyeti(!) hayret vericidir.