Saturday, July 28, 2007

Muhtesem Medeniyet Osmanli


Knock Knock..
Originally uploaded by m0naLIsa
Osmanlı medeniyeti; altı asrı üç kıtada kucaklayan, akl-ı selim, kalb-i selim, zevk-i selim sacayağı üzerine oturmuş bir denge, giyim, kuşam, yeme, içme, aile, mahalle ve şehir hayatıyla, insana saygı medeniyetidir. Osmanlı'nın aile, mahalle ve şehir hayatı, hoş bir nostaljinin ötesinde, insana insan olmanın zevkini ve keyfini doyasıya yaşatan bir güzellikler hazinesidir. Osmanlı medeniyeti kelimeler üzerine bina edilmemiş, güzellikler, hayatın bütün safhalarına işlenmiş ve yaşanmıştır.

Evlerin kapı tokmakları, penceredeki çiçeklerin gösterdiği mânâdan geri değildi. Kapı tokmakları çift halkadan müteşekkildi. Bunlardan, aslan başı motifli ve büyük olanı kalın, çiçek motifli ve küçük olanı da ince ses çıkartırdı. Eğer eve bir erkek misafir gelmiş ise, kalın sesli tokmağı tıklatır, içerdeki ev sahibi gelenin beyefendi olduğunu anlar, kapıyı evin beyi açar, bey yoksa mahremiyete uygun olarak kapı açılırdı. İnce sesli tokmağın sesi duyulmuş ise, gelenin bir hanım olduğu anlaşılır, kapıyı evin hanımı açardı..

Saturday, July 21, 2007

Bogaz agrisi&kirginlik nedeniyle blogumla ilgilenemiyorum. Iyilesir iyilesmez yazacagim ins.
Dua ile..

Thursday, July 12, 2007

Bugun ne ogrendim ?

Turk her yerde Turktur !

Tir soforu Uk sinirlari icerisinde otoyol kenarindaki acil durak yeri yani ariza seritinde ihtiyac molasi icin durur. 30 saniye gecmeden polis olaya mudahele etmek icin durur ve tercumana (bana) baglanir..

P: Polis memuru, S: tir soforu

P: ariza seritinde neden durdunuz?

S: Cok SIKISMISTIM, ihtiyac gidermek icin durdum.

P: ariza seritinde acil bir durum disinda durmak cok tehlikeli ve yanlistir.

S: bilmiyordum.

P: bahaneniz her ne olursa olsun profesyonel bir tir soforu olarak otoban ariza seritinde acil durum disinda durmamaniz gerektigini bilmeniz gerekir. Bu Avrupa'nin her yerinde boyledir.

S: ne yapayim yani kendimi mi oldureyim ? ( haya etmekle baslayabilirsin)

P: Sizin gibi davranan baska birini gordunuz mu? Hayir goremezsiniz cunku kimse bunu yapmaz.

S: ben ahim sahim bir sey yapmadim zaten. Kucuk abdest icin durdum.1 dakikalik sadece. ( yuh demek istiyor insan icinden)

P: otoban kazalarinin 6 da 1'i ariza seritinde meydana geliyor, cok tehlikeli. Ayrica ailece yoldan gecenlere kotu bir manzara olusturuyorsunuz.

Telefon gorusmesi bu sekilde devam etti. Tir soforu uyarildi ancak adam ne hatasini kabul etti ne de ozur diledi. Hatta hem suclu hem de pismis pismis cevaplar verdi. Aklimda kalan kismi yazdim sadece.. Daha fazla yorum yapmak istemiyorum cunku bu tur insanlar sinirlerimi sarj ediyorlar.

2. is gorusmesi;

Adam gecenin bir vakti 12 civarlarinda acil servis ambulansi arar.

-Merhaba ben tercumanim nasil yardimci olabilirim?

-Bende akciger kanseri ve depresyon var.. Konusacak birilerini ariyorum.. ( Hoppala, tam yerini aradiniz beyefendi :P )

Aynen tercume ediyorum tabi

Ambulans operatoru;

-kanser surekli olan bi hastalik durumudur. Ambulans bu durumda sizi ancak hastaneye goturebilir.. ama illaki konusacak birilerini ariyorsaniz size baska bir numara verebilirim..

-o verdiginiz numarayi ararsam benim agrilarimi durdurabilirler mi? soyleyin bana durdurabilirler mi?

gorusme uzun surdu fakat bu kadarini aktariyorum. bu adamlarin sabir ve hosgorusune bazen hayran kaliyorum. 15 dk kadar Turk vatandasa izah etmek durumunda kaldi. Ustelik ses tonunu hic degistirmeden, adamin kabaligina ragmen nezaketini bozmadan.. Tr’de olsa boyle adamlar kufuru yerdi kesin..

Bugun ogrendigim diger sey ise; bittersweetyabanyasemini demekmis.. mor ve sari renkli bir cicek..

apocalyptica-bittersweet

Sunday, July 08, 2007

english clouds :P


Goruldugu uzere ingiliz evlerin bacalarindan duman yerine bulut cikiyor :P

Saturday, July 07, 2007

nicos-secret love

Tarihte bugun

7 temmuz 1943 İstanbul - Londra ucak seferleri basladi

Thursday, July 05, 2007

Cumaniz hayr ola..

İlâhî! Sen benim Rabbimsin, ben Senin kulunum. Sen Hâlıksın, ben mahlûkum. Sen Rezzaksın, ben merzûkum. Sen Mâliksin, ben memlûküm. Sen Azizsin, ben zelîlim. Sen Ganîsin, ben fakirim. Sen Hayysın, ben meyyitim. Sen Bâkîsin, ben fâniyim. Sen Kerîmsin, ben leîmim. Sen Muhsinsin, ben âsiyim. Sen Gafûrsun, ben günahkârım. Sen Azîmsin, ben hakîrim. Sen Kavîsin, ben zayıfım. Sen Mu’tîsin, ben dilenciyim. Sen Emînsin, ben korkudayım. Sen Cevâdsın, ben muhtacım. Sen Mücîbsin, ben duacıyım. Sen Şâfîsin, ben hastayım.

Sen benim günahlarımı mağfiret et. Beni cezalandırma. Hastalıklarıma şifa ver, yâ Allah, yâ Kâfi, yâ Rabbi, yâ Vâfî, yâ Rahîm, yâ Şâfî, yâ Kerîm, ya Muâfî. Benim bütün günahlarımı bağışla. Benim bütün dertlerime âfiyet ver. Beni ebediyen rızâna mazhar et. Rahmetinle, ey Erhamürrâhimîn.

How remembering can lead to forgetting

"Ironically, therefore, whereas the intention to remember may lead one to forget, the intention to forget, may lead one to remember," the researchers said.

Monday, July 02, 2007

Desem ol bî-vefâ bilmem inanır mı inanmaz mı

Kamu bâmarına cânan devâ-yı derd eder ihsan
Niçin kılmaz bana derman beni bîmar sanmaz mı



Sevgili,bütün hastalarının derdine ilaç veriyor, bana niçin ilaç vermiyor? Beni hasta sanmıyor mu?