Friday, March 21, 2008

Purim bayrami

Purim Babil Surgunu sonrasinda Yahudilerin yasadigi Susan Kralliginda Yahudilerin kararlastirilmis bir soykirimdan kurtulusunun yildonumu olan, kendi takvimlerine gore Adar Ayinin 14 ve 15. gunlerinde kutlanan bir bayram. Yahudi alemi icin cok onemli olan bu bayram bugun tum yahudiler tarafindan renkli bir sekilde kutlandi.











Herkesin eli kolu dolu idi. Hediye paketleri&sepetlerinin icinde sarap siseleri vardi. Her yil purim'de arabam ile sokak sokak dolasarak bayrami nasil kutladiklarina uzaktan bakarim. En belirgin olan bol bol icki ictikleri. Internette okuduguma gore "arur haman" (haman a lanet olsun) ve "maruch mordechai" ( kutsanmis mordechai) sozlerini birbirinden ayird edemeyecek duruma gelene kadar icilmesi gereken bayramdir diyor.

Purim'in geleneksel ozelligi dolayisiyla degisik ve renkli kiyafetlerle caddeleri dolduran genc-yasli, kadin-erkek gormek mumkun.
Maskeli baloyu andiran bayram kutlamasindan bazi goruntuler;


Tesettur kostumu ilgimi en cok cekenler basinda...




polis kostumu.


itfaiyeci kostumu..


lolipop man/lady kostumu..

Daha onceleri insanlar tarihi karakter ( ester) kostumlerine burunurlerken zamanla guncel karakterler tercih edilmeye baslanmis ve olay tam bir cumbuse donusmus. Bayramin bir gun oncesinde cocuklar okula okul kiyafetiyle degil sectikleri kostumle gidebiliyor. Bayram gunleri cocuklara tatil, buyuklerin de dileyenlerine tatildir. Aksamlari yenir, icilir, kiyafet balolari duzenlenir.


Bu bayramin gelenegi fakirlere yardim ve dost, akrabalara yiyecek gondermek anlamini tasiyor.


Yiyecekleri genelde cocuklar kapi kapi dagitiyor..







Purim yahudilerin en dramatik ama ayni zamanda nese dolu bir bayramidir. Aksamdan baslayan kutlamalar tam bir nese, sevinc, dans ve muzik icinde gecer. Yapilan kutlamalarla yahudilerin en eglenceli bayrami olarak kabul ediliyor.



5 comments:

Anonymous said...

ladybird nihayet gelmis hos gelmis yazilarini tekrar okumak guzel bi daha arayi bu kadar acma olmaz mi?sevgilerle ayse

ladybird said...

hosbuldum. tamam acmam ins :)

zootechnist said...

Diğer milletlerin bayramlarını bu şekilde geleneklerine ve inançlarına bağlı olarak geçirmelerine gıpta ile bakarım hep.

Biz İslam ümmeti olarak neden koruyamıyoruz geleneklerimizi ve hep ''Ah ah nerde o eski bayramlar'' diyoruz diye de kızarım kendimize aynı zamanda.

Uzak said...

Efendim selamlar,
Hoşgeldiniz. Uzun bir ardan sonra(gerçi bu uzun aralar çoğaldı:)) sizi görmek(mecazi anlamada) ne güzel. Baharla birlikte bahar gibi neşeli dönmüşsünüz.:) Allah neşenizi eksik etmesin.

ladybird said...

Yusuf; iste ben de tam bu nedenle bu postu yayinladim. adamlar oyle inaniyor, oyle yasiyor ki uzaktan bakip ah cekmemek mumkun degil.

Aleykum selam sevgili uzak. Hos buldum. Siz de hos geldiniz. Rabbim saglik verdikce nesemiz de yerinde olacaktir ins. Ecmain.